Buradasınız : Anasayfa »

Milyarder Olabilirlerdi:İşte Facebook Pişmanlıktır Listesi

Facebook'un kuruluşu sırasında yanlış kararlar veren Harvard öğrencileri, şirkete yatırım yapmaktan vazgeçen yatırımcılar, sosyal ağı satın almak isteyip parasına kıyamayan şirketler... Facebook'un halka arz edildiği bugün, kafasını duvarlara vuranları tanıyalım...


İşte Facebook pişmanları! Bugün milyarder olabilirlerdi ama...

Her alanda kafayı duvarlara vuracak kadar pişman olan isimler vardır. Müzikte Beatles'ın ilk davulcusuu Pete Best'tir bu kişi. Ringo Starr onun yerine geçtiğinde grubun bu kadar efsane hale geleceğini tahmin edememişti kuşkusuz. Teknolojide bu kişi Ronald Wayne'dir. Apple'ın kurucularından olan Wayne yüzde 10'luk hissesini 2300 dolara satmıştı. Hisselerin bugünkü değeri 60 milyar dolar.

Bugün ise tüm dikkatler halka arz edilen ve 100 milyar doların üzerinde bir değere sahip olan Facebook üzerinde. O halde popüler sosyal ağın geride bıraktığı "pişmanlara" bir göz atalım.

Aşağıdaki listedeki 8 kişi Facebook kurulurken doğru zamanda doğru yerdeydiler. Ancak onlar (öyle veya böyle) bu durumu yeterince değerlendiremedi. Listedeki 5 şirket ise Facebook'un potansiyeli olduğunu fark etti ancak değerini küçümsedi. Harvard Üniversitesi ise bu halka arzdan en ufak bir gelir elde edemedi. Şirket onun içinde kurulduğu halde.

İşte "Facebook pişmanlıktır" listesi...

1- Joe Green

Bir daha anne babanız size öğüt verdiğinde aklınıza Joe Green gelsin. Green Zuckerberg'ün Harvard'daki oda arkadaşlarından biriydi. Mark'ın okulu bırakıp birlikte yeni bir şirket kurma önerisini kabul etmedi. Neden mi? Çünkü profesör olan babası onu bu kararı almaması yönünde ikna etti.

John Kerry'nin 2004 yılındaki başkanlık kampanyasında çalışan Green, şimdi Facebook'ta arkadaşların birbirine hayır işleri önermesini sağlayan Causes adlı bir firmayı yönetiyor.

2- Aaron Greenspan

Greenspan de Zuckerberg'ün Harvard'dan sınıf arkadaşıydı. Facebook'a hiç dahil olmadı ancak çok benzer bir fikir üzerinde çalışıyordu. 2003 yılında Greenspan, diğer öğrencileri bulmak için kullanılan "The Face Book" adındaki bir hizmeti e-posta ile Harvard öğrencilerine duyurdu.

Zuckerberg siteyi dikkatli inceleyen çok az sayıda kişiden biriydi.

Şimdilerde Think Computer adlı firmanın CEO'su olan Greenspan, Columbia Pictures'a Facebook kuruluşunu anlatan "The Social Network" filminde kendisine yer verilmediği için dava açtı. Ancak geçtiğimiz hafta davayı kaybettiğini öğrendi.

3- Tyler Winklevoss, Cameron Winklevoss ve Divya Narendra

"The Social Network" filmini izleyen herkes Winklevoss ikizlerini ve Narenda'yı tanıyor. Zuckerberg'ü HarvardConnection adlı projede çalışmak için tutmuşlardı. Facebook fikrinin kendilerinden çalındığını iddia eden üçlünün Mark ile toplamda 466 milyon dolarlık bir miktarda anlaştığı belirtiliyor. Bu miktarın çok az olduğunu düşünüyorlar tabii ki.

4- Eduardo Saverin

Facebook kurucularından olan Saverin, kısa bir süre CFO görevinde de bulundu. Zuckerberg tarafından şirketin dışına itilen Saverin'in hisse miktarı da düşürüldü. Kendisinin yine de 2 milyar dolarlık hissesi bulunduğunu ekleyelim.

5- Marc Andreessen

Netscape'i ve yatırım firması Andreessen Horowitz'i kuran Andreessen, 2009 yılında Facebook'a melek yatırımcı olma fırsatını tepti. Halen Facebook yönetim kurulunda yer alan Andreessen'ın şirkette hissesi bulunuyor.

6- Donald Graham

Washington Post Co'nun yönetim kurulu başkanı olan Graham, Facebook halka arzından 46 milyon dolar kazanacak. Ancak 2005 yılında yatırım yapma fırsatını geri çevirmese bugün dolar milyarderi olabilirdi.

7- Friendster

1 milyon kullanıcıya ilk ulaşan sosyal ağ olan Friendster, 2004 yılında Facebook'u satın almak için 10 milyon dolar önerdi. Zuckerberg teklifi ciddiye almadı bile.

8- Microsoft

Microsoft Facebook'a 2007 yılında 15 milyon dolar önerdi, ancak geri çevrildi. Şirket daha sonra küçük bir hisse için Facebook'a 240 milyon dolarlık yatırımda bulundu.

9- Google

Arama devi, Microsoft'un 240 milyon dolara kaptığı Facebook hissesi için daha düşük fiyat teklif etti.

10- Yahoo

Yahoo 2006 yılında Facebook'a 1 milyar dolar teklif etti, ancak Zuckerberg geri çevirdi. Birçokları bu anlaşma ile yüz milyonlarca dolar kazanacak olan Zuckerberg'ün "kaçık" olduğunu düşünüyordu. Ancak Yahoo'nun 2006 yılı için oldukça iyimser gözüken tahminleri aslında şirketin o yıl gerçekleştirdiği büyümenin yanında çok küçük kaldı.

Yahoo Facebook'un 2015 yılında 83 milyon kullanıcıya ulaşacağını tahmin etmişti. 2015'e daha 3 yıl var ama Facebook'un kullanıcı sayısı 900 milyon.

11- Viacom

Viacom Facebook'a 2006 yılının başında 750 milyon dolar önerdi. Zuckerberg 2 milyar dolarda ısrar etti. Viacom "Hayır" dedi. Bu da gelmiş geçmiş en pahalı "hayır"lardan biri olarak tarihe geçti.


12. Harvard University

Facebook Harvard'da kuruldu, Zuckerberg ve arkadaşları bu süreçte okulun tesislerini ve bilgisayar ekipmanlarını kullandı. Harvard'ın Facebook halka arzından gelir elde etmesi gerektiği çokça tartışıldı, ancak üniversitenin bu durumdan kazancı sıfır oldu.

Yazar Hakkında

Şehmus

2009 - 2014 Kurucu ve CEO

Hiç yorum yok:

2009 - 2014 Bilgin Web. Tüm Hakları Saklıdır. Şehmus TÜYRAN Wordpress to Blogger Converted by Uong Jowo

Yukarı Çık