Buradasınız : Anasayfa »

Kony 2012'yi En Son İzleyenler Ugandalılar Oldu

77 milyon kişinin izlediği Kony 2012 belgeselini viral hale getiren insanların empati duygusu mu, yoksa slacktivizm mi? Bu çok tartışılan sorunun yanıtı belki de Ugandalı bir gazetecinin yorumunda gizli: "Kony meselesi twitter'a iPhone ile girmek kadar basit değil"


Viral olan Kony 2012'yi en son Ugandalılar izledi... Sonuç: Öfke!
Uguanda son bir haftadır uluslarası haber bültenlerinin 1 numaralı konusu haline geldi.

5 Mart'ta Invisible Children adlı bir kuruluş Youtube'da Kony 2012 adlı bir video yayınladı. 30 dakikalık film Joseph Kony'nin yakalanması çağrısı yapıyor, Uganda'da LRA ordusunun liderinin eylemleri konu alıyordu. Videoda söz konusu ordunun binlerce çocuğun kaçırılması sonucu oluşturulduğu anlatılıyordu.

Video viral oldu, 9 günde 77 milyon kişi tarafından izlendi. Videoya çok sayıda destek de geldi, eleştiri de...

ELEŞTİRİLER BÜYÜYOR
Eleştirilerde, videodaki çocuk kaçırma görüntülerinin 10 yıllık olduğu, yayının bugünün Ugandası'nı yansıtmadığı belirtiliyor. Bazı kaynaklara göre artık Kongo ve Güney Sudan'da faaliyet gösteren LRA'nın yalnızca 300 civarı askeri bulunuyor.

Invisible Children ise videodaki temel bilgilerin doğru olduğunu, farkındalık yaratmanın amaçlandığını söylüyor.

EN SON UGANDA HALKI İZLEDİ
Ancak 80 milyona yakın kişinin izlediği film hakkında hiç fikri olmayan bir kesim vardı: Ugandalılar.

Ülkede internet erişiminin kısıtlı olmasından ötürü Uganda'nın büyük şehirlerinden Lira'da film için toplu bir gösterim düzenlendi. Başta kafası karışmış görünen kitlenin tepkisi, filmin sonlarına doğru yerini öfkeye bıraktı. Birçok kişi filmin kendi acılarını bir reklama dönüştürdüğü, videonun bağış toplayan kurumun kendi tanıtımı olduğu düşüncesindeydi.

Öfkeli sloganları, atılan taşlar izledi. Bu gösterimi düzenleyenler çareyi kaçmakta bulurken, projektör cihazını bile arkalarında bırakmak zorunda kaldı.

Görünen o ki, internet ahalisinin bugüne kadar gördüğü en büyük virallerden biri, yardım etmek istediği insanlar tarafından pek hoş karşılanmadı.

Son olarak sözü bir Ugandalı kadın gazeteciye bırakalım:

"Invisible Children ile hizmet ettiklerini iddia ettikleri halk arasında büyük bir kopukluk mevcut. Yanlış bir insanı ünlü yapamazsınız. Kony'yi durdurduk, peki sonra? Videoda Kony'yi yakalamak için militarist çözümler savunuluyor, ABD ordusunun yardımıyla tabi ki. Ancak diğer ihtimallerin de mümkün olabileceğini göstermeliydiler. Kony'yi yakalamaya çalışırken birçok kişi ölebilir. Bu ölecek kişiler Kuzey Uganda'da yaşayan insanların çocukları, akrabaları. Kony'yi durdurmak oturma odalarınızda twitter'a iPad ya da iPhone ile girme komforunun çok ötesinde bir sorun."
 
Kony 2012 İzle

Yazar Hakkında

Şehmus

2009 - 2014 Kurucu ve CEO

Hiç yorum yok:

2009 - 2014 Bilgin Web. Tüm Hakları Saklıdır. Şehmus TÜYRAN Wordpress to Blogger Converted by Uong Jowo

Yukarı Çık