Buradasınız : Anasayfa »

Anne'ler Apple'den Hesap Soruyor

Uygulama içi alımlar nedeniyle kredi kartı ekstresini görüp şoke olan ebeveynler Apple'a dava açtı. Bu davanın sonucu tüm dünyadaki iPhone sahibi anne babaları ilgilendiriyor. Peki bu davada kim haklı? Bilgin Web editörleri olarak bu sorunun yanıtını aradık...


Çocuklar iPhone'da para saçıyor, aileler Apple'dan hesap soruyor!

iPhone'larda oyun oynayan çocukları yüzünden fahiş faturalar ödeyen aileler, Apple'dan tazminat istemek için sıraya girebilecek.

Çocukların oynadığı oyunlardan büyük miktarda para kaybeden bazı ailelerin açtığı davadan çıkacak sonuç Apple için oldukça kritik. Ebeveynlerin kazanması halinde dünya çapında yüzlerce toplu davanın açılması bekleniyor. Ve ekleyelim bu hukuki mücadelede ilk raundu aileler kazandı bile. Hakim, Apple'ın "Dava düşmeli" istediğini reddetti.

iPhone için geliştirilen birçok çocuk oyunu ücretsiz olarak telefonlara indirilebiliyor. Ancak oyun, ilerlemek veya avantaj elde edebilmek için kullanıcıları uygulama içi satın almaya yönlendiriyor. Genelde çocuklar da farkında olarak veya olmayarak para harcamaya başlıyor. Çünkü alım yapmak için kredi kartı bilgilerini gerekmiyor, iTunes şifresini yazmak yeterli. Siz bir uygulama indirmek için şifrenizi girdiyseniz, 15 dakika boyunca şifre girmeksizin her türlü alım yapılabiliyor.

Anne babaların başını ağrıtan oyunların başında Smurfs’ Village (Şirinler) geliyor. Farmville benzeri oyunda uygulama içi alım yapmamak için çelik gibi bir irade gerekiyor.

Aileler aslında uygulama içi alım seçeneğini iOS ayarlarından değiştirme şansına sahip. (Büyük ihtimal bu durum Apple'ın savunmasının çatısını oluşturacaktır) Ayarlar/Genel/Sınırlamalar bölümünün altında "Uygulama içi alım" butonunu kapatmak yeterli. Ancak işletim sisteminde yer alan sayısız ayarlardan birini herkesin bilmesi mümkün değil ve uygulama içi alım seçeneğinin varsayılan olarak açık gelmesi Apple'ı zor durumda bırakabilir.

Apple'ın acilen yapması gerekenler ise şunlar:

1- 15 dakikalık şifre sormama aralığını kaldırmak.
2- Belli bir zaman aralığında yapılan mikro harcamaları sınırlandırmak.
3- Gerçekçi bir geri iade politikası belirlemek ve yayınlamak.
4- Eğer sorumluluk oyun partnerlerinde ise, belli koşullarda geri ödeme yapılması konusunda oyun geliştirenlere kurallar koymak, bunlara uymayanlara yaptırım uygulamak.
5- 'Uygulama içi alım'ın varsayılan ayarlarda kapalı olmasını sağlamak.

Yazar Hakkında

Şehmus

2009 - 2014 Kurucu ve CEO

Hiç yorum yok:

2009 - 2014 Bilgin Web. Tüm Hakları Saklıdır. Şehmus TÜYRAN Wordpress to Blogger Converted by Uong Jowo

Yukarı Çık