Windows 8'in Fiyatı Nasıl Olacak?
Microsoft, Windows 8'in fiyatlarını belirlerken nelere dikkat edecek? İşte "muhtemel" fiyatlar...
Windows 8'in perakende satış fiyatlarını yüksek tutması halinde çok fazla satış yapması zor görünüyor. Windows Vista Ultimate'in 399 dolarlık fiyatı oldukça pahalıydı ve bu fiyat Windows 7 Ultimate'de 319 dolara düşmüştü. Dolayısıyla 300 dolar'ın üzerinde fiyatlandırılan bir Windows 8 sürümünü görmeyebiliriz.
Microsoft, Windows 8'in tüketici sürümlerinde Windows Store'dan ve Xbox medya hizmetlerinden önemli bir gelir elde edecek. Zira iki hizmet de cep telefonlarımızda sevdiğimiz şekliyle Windows 8'e sıkı bir şekilde entregre edilmiş durumda.
Microsoft, Windows Store'daki uygulamaların gelirlerinin ilk 25.000 dolarına yüzde 30 kesinti uygulayacak. Bundan daha çok gelir elde eden uygulamların gelirlerinin ise yüzde 20'sini elde edecek. Bir kullanıcı, Windows 8 kullandığı süre içinde uygulamalar için 50 dolar harcarsa, Microsoft'a 15 dolarlık bir ek gelir sağlayacak. Bu kullanıcı, ücretli uygulamalara veya Xbox medyaları satın almaya meraklı ise, Microsoft'a ayda 100-150 dolar ek gelir kazandırabilir.
Windows 8'in tüketicilere yönelik sürümü için 150 dolar, yerinde bir fiyat olacaktır. Microsoft, daha sonra Store ve Xbox medya satışları sayesinde Windows 7 Home Premium'un 199 dolarlık kutu fiyatına ulaşabilir.
İş yerlerinde Store ve Xbox kanallarının büyük bir önemi olmayabilir. Özellikle geniş kurumsal yüklemelerde uygulamaları toplu olarak lisanslamak önem kazanacaktır. Bu durumda 250 dolar, 300 dolarlık Windows 7 Professional'ın ardından yerinde bir indirim olacaktır. Böyle bir indirim beklememizin sebebi ise Metro arayüzünün iş kullanıcıları için büyük bir önem taşımayacağını düşünüyor olmamız.
Windows 8'in OEM ARM sürümleri için 50 dolardan fazla bir fiyat uygulanması bir çılgınlık olabilir. Windows'un Store yoluyla önemli gelirler elde edeceğini düşündüğümüzde, işletim sisteminin OEM fiyatlarının daha uygun olmasını bekleyebiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder